Arushi pëshpëritës me sensor për qarjet (për vajza)

Përfitimet e të paturit një lodër pellushi

Një foshnje 3 muajshe fillon të vërejë më shumë gjëra përreth. Kujdesi dhe shikimi i fytyrave të prindërve pushon së qeni aktiviteti i tyre i preferuar dhe ata fillojnë t’u kushtojnë vëmendje objekteve përreth tyre dhe tingujve të butë, p.sh. elementët shushuritës të lodrave. Vizatimet e fytyrave janë gjithashtu diçka që u pëlqen foshnjave.

Lodra të sigurta pellushi

Në atë moshë ju mund t’i ofroni fëmijës tuaj lodra të ndryshme që janë të përshtatshme për moshën e tyre dhe plotësisht të sigurta. Një lodër pellushi për një foshnjë nuk duhet të ketë ndonjë element të vogël (sy me butona, etj).

Mund të jetë një lodër e butë prej pellushi, jo shumë e madhe ose shumë e rëndë. Mos harroni se me kalimin e muajve fëmija juaj do të bëhet gjithnjë e më i mirë në kapjen e gjërave me duar, për t’i tërhequr më afër, për t’u përqafuar ose për të kaluar nga dora në dorë. Pra, lodra e pellushit duhet të jetë e dobishme dhe e lehtë për t’u kapur.

Një arush që mban erë si nëna

Ka foshnja që lidhen shumë herët me një lodër specifike, në 6 muajt e parë të jetës së tyre, dhe u pëlqen ta kenë atë afër. Kjo varet shumë nga aroma e lodrës. Një lodër e preferuar zakonisht mban erë të fortë si nëna. Nuhatja e foshnjave është shumë e ndjeshme dhe ata nuk do ta ngatërrojnë erën e nënës së tyre me asgjë tjetër. Nëse mamaja e mban lodrën shpesh ose e mban pranë rrobave, pëlhura nga e cila është bërë lodra merr erën e qumështit, përqafimeve, sigurisë dhe dashurisë.

Një mik për të dremitur

Ndonjëherë dashuria për një lodër të vetme pellushi shndërrohet në një ndjenjë më të fortë. Një foshnjë mësohet me faktin se gjatë gjumit, ditë apo natë, ka gjithmonë të njëjtën lodër të butë pranë vetes.

Për një fëmijë njëvjeçar, lodra e dashur bëhet shoqëruese në udhëtimet e para drejt së panjohurës, kur ata ecin – me këmbët e tyre – disa hapa larg mamit. Arushi pellushi më i dashur ose një lodër tjetër përkëdhelëse ndihmon kur fëmijës i mungojnë prindërit, të lënë me një gjyshe ose një dado. Nuk ka asgjë të keqe me këtë. Ndërsa zhvillohen, fëmijët duhet të mësojnë se jo vetëm prindërit mund të kujdesen për ta dhe të përmbushin nevojat e tyre. Një lodër përkëdhelëse ndihmon për t’i lehtësuar fëmijët në atë fazë.

Së bashku, përgjithmonë

Një lodër pellushi do të ndihmojë në zhvillimin e nevojës së një fëmije dy vjeçar për t’u kujdesur për dikë të rëndësishëm, të vogël dhe të pambrojtur. Në atë fazë, fëmija kujdeset për lodrën, e shëtit, e vë në gjumë. Një fëmijë mund të luajë kështu me arushin e tij të dashur. Në botën e tyre lodrat kanë role dhe funksione të ndryshme. Një kukull varet prej tyre dhe ka nevojë për kujdes, si një fëmijë; një lodër pellushi është një mik, shoqërues dhe një burim sigurie.

Një apo një nga shumë?

Jo të gjithë fëmijët lidhen me lodrat e tyre prej pellushi. Disa foshnje zgjedhin një lodër specifike prej pellushi jo shumë kohë pas lindjes dhe i shoqëron gjatë foshnjërisë, kopshtit dhe shkollës. Më shumë se një adoleshent rebel mban ende, diku thellë nën shtrat, një lepur pellushi të rreckosur dhe gjysmë tullac.

Ajo që është e rëndësishme është që fëmija të kuptojë se lodra është e tij, ai mund të kujdeset për të si të dojë dhe ta marrë me vete sa herë që t’i pëlqejë.

Çfarë tjetër duhet të dini për lodrat prej pellushi?

Mos i lani shumë shpesh. Fuqia e tyre qëndron në erën e tyre – arushi pellushi i dashur ka erë si prindër, shtëpi, siguri.

Gjithashtu duhet t’i ruani – humbja e një lodre prej pellushi të dashur mund të shkaktojë shumë stres! Kur vërejnë se fëmija i tyre fillon të rritet i lidhur me një lodër specifike, disa prindër blejnë një kopje “binjake” të lodrës, duke ulur rrezikun e traumës nëse lodra e dashur zhduket një ditë.

Një fëmijë ka të drejtë të dojë një lodër që prindërit e tij nuk e pëlqejnë aq shumë. Siç e dimë, dashuria ka rregullat e veta.

Asnjëherë mos ia hiqni si ndëshkim fëmijës tuaj lodrën e pellushit. Për më tepër, kurrë mos qeshni ose tallni lidhjen e fëmijës tuaj me lodrën e tij të dashur, edhe nëse mendoni se ndjenja është shumë e fortë. Emocionet e një fëmije kërkojnë pranim dhe respekt të pakushtëzuar.

Çfarë kujton fëmija juaj?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Navigation
Close

Shporta ime

Close

Lista e dëshirave

Recently Viewed

Close

Close

Categories