A është i dëmshëm rrezatimi i telefonit për foshnjat?

Telefonat janë kudo. Nuk është çudi që shumë prindër aktualë dhe në pritje mund të pyesin nëse rrezatimi i telefonit mund të jetë i dëmshëm për foshnjat. E vërteta është se telefonat nuk kanë qenë kurrë aq produktiv sa janë tani. Dhe mund të kalojë ca kohë përpara se të kuptojmë vërtet pasojat afatgjata të rrezatimit të frekuencës elektromagnetike (EMF). Sidomos tek foshnjat.

Pra, a është rrezatimi i telefonit i dëmshëm për foshnjat? Po, rrezatimi i telefonit është i dëmshëm për foshnjat. Hulumtimet tregojnë se efektet variojnë nga pesha e ulët në lindje dhe çështjet e sjelljes nga ekspozimi para lindjes deri te leucemia e fëmijërisë dhe çrregullimet e spektrit të autizmit tek foshnjat. Në këtë artikull, ne do të zhytemi në hulumtim. Në fund të fundit, do ta shihni, është e rëndësishme të tregoheni të kujdesshëm dhe të kufizoni (ose eliminoni) ekspozimin ndaj rrezatimit të telefonit tek foshnjat.

Ja çfarë duhet të dini për potencialin që rrezatimi i telefonit dëmton foshnjat (ose gratë shtatzëna) dhe çfarë mund të bëni për të reduktuar potencialisht rrezikun e tyre.

Hulumtimi: Rrezatimi i telefonit dhe ekspozimi para lindjes

Ekspozimi ndaj rrezatimit të telefonit dhe efektet e tij tek foshnjat fillon para se të lindin. Ka shumë studime mbi ekspozimin prenatal të komunikimit me valë tek foshnjat.

Një studim i vitit 2019 nga Departamenti i Statistikave Shëndetësore, Shkolla e Shëndetit Publik dhe Menaxhimit në Universitetin Mjekësor Weifang në Shandong, Kinë zbuloi se ekspozimi me frekuencë jashtëzakonisht të ulët (ELF) ishte i lidhur me pesha më të ulëta të lindjes tek vajzat:

Krahasuar me vajzat me ekspozim më të ulët të ELF-MF prenatale, vajzat me ekspozim më të lartë kishin një peshë më të ulët të lindjes, palosje lëkure më të hollë të tricepsit, barkut dhe shpinës dhe perimetër më të vogël të kokës, krahut të sipërm dhe barkut në të tre matricat ELF-MF. Dallimet ishin statistikisht të rëndësishme për peshën e lindjes dhe shumicën e matjeve të tjera të rritjes (P < 0.05)

Një studim i vitit 2017 gjeti lidhje midis përdorimit të telefonit celular nga nëna gjatë shtatzënisë dhe çështjeve të sjelljes me fëmijët më vonë. Çështjet e sjelljes variojnë nga hiperaktiviteti dhe mosvëmendja deri tek problemet emocionale.

Në përgjithësi, 38.8% e nënave, raportuan se nuk përdornin celularin gjatë shtatzënisë dhe këto nëna kishin më pak gjasa të kishin një fëmijë me sjellje të përgjithshme, hiperaktivitet/mosvëmendje ose probleme emocionale.

Hulumtimi: Rrezatimi i telefonit dhe efektet tek foshnjat

Pas një rishikimi të shumë studimeve, Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC) gjeti prova të një lidhjeje midis leuçemisë së fëmijërisë dhe ekspozimit ndaj fushave magnetike me frekuencë jashtëzakonisht të ulët (ELF).

Kjo çoi në klasifikimin e tyre të rrezatimit ELF si një “kancerogjen i mundshëm njerëzor” në raportin e tyre: Monografitë e IARC mbi vlerësimin e rreziqeve kancerogjene për njerëzit (Vëllimi 80)

Hulumtimi në këtë raport të vitit 2012 i autorizuar nga Dr. Martha Herbert, PhD, MD nga Spitali i Përgjithshëm i Masaçusets në Shkollën Mjekësore të Harvardit shqyrtoi lidhjen midis ekspozimit të EMF, si ai nga komunikimet me valë, dhe çrregullimeve të spektrit të autizmit (ASD).

Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) shkroi një letër të hapur në vitin 2012 duke shprehur shqetësime për gratë shtatzëna, fëmijët dhe adoleshentët në lidhje me përdorimin e telefonit të tyre celular. Në letër, AAP, e cila përfaqëson mbi 60,000 pediatër deklaroi:

”Fëmijët janë të prekur në mënyrë disproporcionale nga ekspozimet mjedisore, duke përfshirë rrezatimi i celularit. Ndryshimet në densitetin e kockave dhe sasinë e lëngjeve në trurin e një fëmije në krahasim me trurin e një të rrituri mund t’i lejojnë fëmijët të thithin sasi më të mëdha të energjisë RF më thellë në trurin e tyre sesa të rriturit. Është thelbësore që çdo standard i ri për telefonat celularë ose pajisje të tjera me valë të bazohet në mbrojtjen e popullatave më të reja dhe më të cenueshme për t’u siguruar që ato të mbrohen gjatë gjithë jetës së tyre.”

Akademia Amerikane e Pediatrisë (2012)

Në një ngjarje të quajtur, “Telefonat celularë dhe WiFi – A janë fëmijët, fetuset dhe fertiliteti në rrezik?”, bashkë-sponsorizuar nga ElectriomagneticHealth.org dhe Environmental Health Trust, Dr. :

https://vimeo.com/73806192

Pse foshnjat dhe fëmijët janë kaq të ndjeshëm ndaj rrezatimit të celularit?

Ju mund të pyesni veten pse foshnjat vuajnë nga të gjitha këto efekte shëndetësore të rrezatimit të telefonit celular.

Instituti i Inxhinierëve Elektrikë dhe Elektronikë (IEEE) arrin në përfundimin se fëmijët thithin më shumë rrezatim sepse kafkat e tyre janë thjesht më të holla. Kjo i vendos celularët fizikisht më afër trurit të tyre.

Ajo që është më e frikshme për të menduar është të merret parasysh ekspozimi gjatë gjithë jetës ndaj rrezatimit të telefonave celularë të foshnjave të lindura në dekadën e fundit (dhe në të ardhmen do ta kenë). Të paktën shumë prej nesh kishin vite zhvillimi të trurit, kafkës dhe trupit përpara se telefonat celularë të ishin rreth nesh.

Në vitin 2013, Akademia Amerikane e Mjekësisë Mjedisore

Si mund t’i mbroni foshnjat nga rrezatimi i telefonit?

Në çdo situatë, kujdesuni të shmangni rrezatimin kur është e mundur. Për foshnjat, të rriturit mund të zvogëlojnë sasinë e rrezatimit të radiofrekuencës duke:

  • Mbajeni telefonin tuaj të paktën 3 metra larg nga një fëmijë. Kjo është e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë, mbani telefonat në një distancë nga foshnjat.
  • Mbajtja e telefonatave në një kohë më të shkurtër në natyrë. Thirrjet mund të rezervohen për situata emergjente ose situata në të cilat informacioni duhet të transmetohet shpejt. Ende mos i merrni ato ndërsa mbani fëmijën tuaj në krahë.
  • Përdorni një kuti celulari për reduktimin e EMF. Këto kanë bonusin se ju mbrojnë edhe nga rrezatimi i celularit.
  • Përdorni një kufje me tub ajri për të larguar telefonin nga trupi juaj.
  • Fikni Wi-Fi sa herë që nuk është në përdorim.

Konkluzioni

Nuk mund të shmanget fakti që fëmijët sot janë të ekspozuar ndaj rrezatimit të telefonit gjatë gjithë jetës së tyre (duke filluar në mitër). Telefonat dhe EMF-të e tyre janë kudo dhe ky ekspozim është i dëmshëm. Por ka gjëra që mund të bëni për të kufizuar atë ekspozim.

Zero orë para ekranit për fëmijët 0-2 vjeç-thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë
8 arsye pse fëmijët nën 12 vjeç nuk duhet të përdorin celularë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Navigation
Close

Shporta ime

Close

Lista e dëshirave

Recently Viewed

Close

Close

Categories